09 januar 2013

Humleridderne - Jeg Gi'r En Omgang, Hvis Du Gi'r To (1995)


Humleridderne startede originalt som et kollektiv af ølelskende fyre fra Tårnby, men da tre af medlemmerne begyndte at lege med noget dansk rap (efter kortvarigt at have forsøgt sig med noget engelsk), fik de lov at tage navnet, og således var rapgruppen Humleridderne en realitet. Trioen består af Dan Holmfjord, Jimmi Sommer og Daniel Herfort-Bruun, og som udgangspunkt er de alle rappere, men Dan virker til at dominere mikrofonen.

I 1990 gjorde Humleridderne deres officielle debut på Rockers By Choice’s ”Gadens Børn”, men det var først i 1995, at Danmark blev introduceret til Humleridderne, som man ville lære dem at kende i de kommende år. Daniel og Dan medvirkede nemlig på den såkaldte Verdens Længste Rap, hvor de spillede et par håndværkere inde at spille pool og drikke nogle øl efter fyraften - altså bare sig selv.

Senere i 1995 udgav de debutalbummet Jeg Gi’r En Omgang, Hvis Du Gi’r To, der mest af alt er et opstemt og festligt bekendtskab med produktion bistået af Chief 1 (fra Rockers By Choice). Interessant nok holder Humleridderne sig dog ikke blot til rap (eller snak om øl og hygge for den sags skyld), da de også fylder på af skits, mellemspil og andre fjollede indslag, hvilket blot understreger gruppens mål og budskab om at have det sjovt. Det virkede tilsyneladende, da folk hvert fald var godt nok underholdt til samlet at købe næsten 100.000 eksemplarer, mens albummet også modtog to priser til Danish Music Awards.

1.       HUMLETID
Den bombastiske og dybe produktion er mægtig engagerende, og det er nu svært ikke at blive smittet af drengenes gode humør. Man kommer dog ikke uden om, at versene er helt igennem dårligt skrevet. Stadig et underholdende nok nummer med et fængende omkvæd.

2.       BACKGAMMON
En ud af mange alternative numre også kaldet mellemspil eller deslige. Denne er en af de lidt sjovere med et godt beat i ryggen.

3.       MALERHJERNE
Humleridderne huskes af de fleste kun for ét enkelt nummer; dette. Forståeligt nok, da gruppens humor er helt i top, mens de laver sjov med malergerningen og de giftige gasser. Endnu sjovere bliver det af, at to af fyrene stadig befinder sig i erhvervet. Underholdende som altid.

4.       BELLA
Med et pludseligt skift over til en forholdsvis mere dyster instrumental fortæller Humleridderne om ”Bella”, som hurtigt viser sig at være en øl. Som udgangspunkt en sjov spoof på den typiske personificering af hip-hop, men i praktisk er det ikke videre interessant.

5.       FEJDENS VÆRD
Trioen forsøger sig med et sækkepibebesmykket beat, hvilket ikke var umagen værd. Dan fortæller om en krig eller fejde og spørger til sidst om, hvorvidt krigen (eller krige generelt) var strabadserne værd. Jah, det var temmelig mærkeligt.

6.       VOKSENTIME
Ikke helt så mærkeligt som dette dog, da Humleridderne rent faktisk laver en pause for porno. Jeg havde helt glemt denne sketch. Det er simpelthen så tåbeligt, men det sjoveste er nok, at både manden og kvinden bliver spillet af Humleridderne.

7.       THOMPSON
Det skal her forstille, at Dan står og synger live på en jazzklub. Fortællingen om Thompson indeholder endnu engang et twist, men det interessante ved denne er, at det umiddelbare omdrejningspunkt er ligeså skørt som det faktiske. Sjovt nok ved første lyt, men jeg behøver egentligt ikke høre det mere.

8.       SAXEN
Jah…

9.       FÅ HVAD DU KAN TA’
Dan gør virkelig alt, hvad han kan, for at fungere bare nogenlunde over det utroligt dystre beat (der er ret fedt), og selvom det ikke helt lykkedes for ham, så er nummeret nu alligevel underholdende nok.

10.   NÅR ALT BLI’R SORT
Den dybe bas er ganske fed, men resten er lidt noget juks. Dan lyder meget uinspirerende heri.

11.   TROMMEBOXEN
Jimmi gør virkelig dårlig reklame for sig selv på dette korte nummer-slash-mellemspil.

12.   SAYONARA
Dan har hjertesorg, da kæresten har været utro. Lyrisk er det ikke særligt spændende, men beatet er okay, så nummeret er vel nogenlunde. I konteksten.

13.   LEJRBÅLET
Skit…

14.   NAIV
Produktionen virker lidt for kommerciel, hvilket ikke bliver bedre af den medvirkende sangerindes nynnen. Når Marie Hecht rent faktisk synger, er det imidlertid ikke helt dumt, men nummeret er dog stadig ikke meget ved.

15.   110
Humleridderne kaster sig igen ud i noget historiefortælling, og dette er et af de mere vellykkede forsøg. Det handler ganske simpelt om en fyr på stoffer, der stjæler en bil, og med politiet i hælene begynder han at køre hurtigere og hurtigere. Beatet er også okay, så nummeret er ikke dårligt.

16.   UDGANG
En simpel outro – eller udgang.

Følgende er bonusnumre fra genudgivelsen i 1996.

17.   SOMMERKLAR
Humleridderne er sommerklar, hvilket resulterer i nogle behagelige trommer, nydelige guitartabs og livsglad lyrik. Omkvædet er dog ikke et af gruppens bedste.

18.   BABBER GREN
De har rent faktisk tilføjet et mellemspil som bonusnummer.

19.   HUMLE BRINGER HYGGEN
Mundharmonikaen bliver helt fantastisk udnyttet i dette nummer om hygge, øl, sommer og fodbold. Man kan kun blive glad i ansigtet af dette nummer.


AFSLUTTENDE KOMMENTAR: Jeg Gi’r En Omgang, Hvis Du Gi’r To er ikke perfekt. Overhovedet. Det er ikke engang tæt på. Der er kun elleve normale numre med rap, og der er endda flere af dem, der er dårlige. Humleridderne er dog nogle dejligt karismatiske personer, hvilket heldigvis kommer til udtryk gennem flere farverige skæringer, hvor ridderne formår at sprede glæde og højt humør over udmærkede produktioner. Når drengene forsøger sig med mere stille numre, bliver deres manglende evner for teknik og tekstskrivning dog fuldstændigt blotlagt, og det kan pludseligt være svært ikke at krumme tær. I sidste ende kan jeg derfor ikke med den gennemsnitlige kvalitet for øje anbefale et køb, da der simpelthen er for meget fyld. Humleridderne laver generelt ikke konsistente albums, og af den grund er opsamlingen faktisk også ret interessant. Jeg anbefaler sjældent opsamlinger, men i Humleriddernes tilfælde kan det faktisk være en fordel, da man på den måde kommer udenom alle de uinspirerende og dårlige numre. Hvis man er en samler (som jeg er), er det dog en helt anden sag.

BEDSTE NUMRE: ”Humletid”; ”Malerhjerne”; ”Få Hvad Du Kan Ta’”; ”Humle Bringer Hyggen”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar